Το κρίκετ στην Ελλάδα παίζεται κυρίως στην Κέρκυρα, όπου βρίσκονταν για πολλά χρόνια υπό βρετανικό έλεγχο και που είναι λογικό η αθλητική, και όχι μόνο, κουλτούρα του νησιού να έχει έντονη την βρετανική επιρροή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως το, όχι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, άθλημα του κρίκετ να έχει βρει στην Κέρκυρα την στέγη του.

cricket is more than just sports in CorfuΤα πρώτα παιχνίδια κρίκετ ήταν ανάμεσα σε αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού και εφήβους Κερκυραίους στην επαναστατική Ελλάδα. Μέσα σε κλίμα πιο πολύ ψυχαγωγικό και ομαδικό, παρά αθλητικά ανταγωνιστικό, κάτι σαν αγώνες επιδείξεως, στον ιστορικό χώρο της Εσπιανάδας, στο κέντρο της Κέρκυρας, οι Άγγλοι κατάφεραν να το διδάξουν στους ντόπιους. Στα επόμενα 12 χρόνια δημιουργήθηκαν οι δύο πρώτες τοπικές ομάδες με έντονη την κοινωνική κατηγοριοποίηση στις τάξεις τους. Η μια με παίκτες κατώτερης κοινωνικής βαθμίδας και η άλλη με παίκτες από την ντόπια αριστοκρατία. Με λίγα λόγια, το κρίκετ αποτέλεσε και ένα πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις τάξεις της εποχής.

Η συνέχιση της σχέσης του νησιού με την Αγγλία, είτε μέσω του τουριστικού του χαρακτήρα και των πολλών απευθείας πτήσεων, είτε μέσω των προσπαθειών των ντόπιων παραγόντων του κρίκετ, ήταν αυτή που κράτησε το κρίκετ ζωντανό στην Κέρκυρα, σε βαθμό που να αποτελεί έως και τη σύγχρονη εποχή το σημείο αναφοράς του αθλήματος για όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ εδρεύει στην Κέρκυρα και το νησί απαριθμεί 13 από τις 21 συνολικά ομάδες που συμμετάσχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Για τους λιγοστούς λάτρεις του αθλήματος στην Ελλάδα, η Κέρκυρα είναι το κέντρο αποφάσεων και οργάνωσης. Για όλους τους υπόλοιπους, τους μη μυημένους στα μυστικά του, το κρίκετ, αποτελεί ένα από τα πολλά, ιδιαίτερα στοιχεία που τονίζουν την μοναδικότητα του νησιού. Είναι ένα από τα δυτικοευρωπαικά στοιχεία που προσέδωσαν στην Κέρκυρα τον χαρακτήρα που την διαφοροποιεί από τα άλλα μέρη της Ελλάδας. Ένα σημείο αναφοράς και ένα στοιχείο κουλτούρας.