Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο είναι σημαντικές

sports activities in schoolΠολλοί από εμάς στα μαθητικά χρόνια περιμέναμε με ανυπομονησία την ώρα της γυμναστικής ως ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα βαρετά και σίγουρα πιο επίπονα άλλα μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η λογοτεχνία κτλ.

Είναι όμως στ’ αλήθεια τα σπορ στο σχολείο ένας τρόπος διασκέδασης και διαλείμματος από τη σχολική ρουτίνα και εάν ναι μήπως θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζουμε σε πιο σοβαρή βάση και να τα θεωρούμε κάτι περισσότερο σημαντικό;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται το μάθημα της φυσικής αγωγής στα σχολεία σήμερα, αλλά κυρίως με το πως θα έπρεπε να διδάσκεται και με τα μηνύματα που θα έπρεπε να περνά στα παιδιά.

Εάν θα θέλαμε να συνοψίσουμε τη σημασία των σπορ στα πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα ως άρρηκτα συνδεδεμένου κομματιού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε 4 βασικές παραμέτρους.

  • Τα σπορ ως σωματική άθληση. Σε μια εποχή που τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους, η υποχρεωτική φυσική ενασχόληση με κάποια σπορ στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος θα έβαζε τις σωστές βάσεις ανάπτυξης για τον οργανισμό των νέων παιδιών.
  • Τα σπορ ως διαδικασία επίτευξης στόχων. Σε μια κοινωνία που ο εύκολος τρόπος θεωρείται και ο κοινωνικά επιτυχημένος, τα σπορ θα μάθουν στο παιδί πως στη ζωή για να επιτύχεις χρειάζεται κόπος και προσπάθεια και πως είναι ουτοπικό να πιστεύουν στην εύκολη επίτευξη ενός στόχου.
  • Τα σπορ ως κοινωνικοποίηση. Στο σχολείο, την πρώτη εξωοικογενειακή πλατφόρμα κοινωνικοποίησης του παιδιού, τα σπορ (κυρίως τα ομαδικά) λειτουργούν ως δραστηριότητες σύνδεσης ανάμεσα στα άτομα και δημιουργίας συνόλων με κοινό σκοπό. Αυτό είναι ένα μάθημα σημαντικό για την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού στην κοινωνία.
  • Τα σπορ ως διασκέδαση. Όταν διασκέδαση στις ημέρες μας θεωρείται το playstation, το facebook και τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, η παρουσίαση στα παιδιά των αθλημάτων μέσα στο σχολείο, θα τους έφερνε μια πιο υγιή πρόταση για το τι σημαίνει ενεργός και συμμετοχική διασκέδαση και όχι παθητική όπως είναι οι προαναφερθείσες δραστηριότητες.