Πώς επωφελούνται τα παιδιά σας από τις αθλητικές δραστηριότητες

Είναι κοινός τόπος ότι οι αθλητικές δραστηριότητες, παντός τύπου, είναι πηγές ενέργειας και τρόπος να διατηρεί κανείς την σωματική αλλά και την πνευματική του υγεία.

children by sporting activitiesΗ αγάπη για αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να καλλιεργείται στον άνθρωπο από την παιδική του ηλικία. Είναι τότε που το παιδί πρέπει να γαλουχείται με βάση τις αρετές του αθλητισμού, αλλά κυρίως να του γίνεται βίωμα, πως οι αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να είναι στη ζωή του, όχι από ανάγκη για βιοπορισμό ή έπαρση, αλλά ως μέρος μιας υγιούς καθημερινότητας και μιας υγιούς σκέψης και έκφρασης.

Το μικρό παιδί, το μυημένο στον αθλητισμό, αναμφίβολα είναι ένα πιο υγιές παιδί. Τι πιο καλό, ειδικά στις ημέρες μας που τα παιδιά εθίζονται στα προσόντα υψηλής τεχνολογίας, το παιδί με ερέθισμα και αφορμή κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, να βγει από το σπίτι και να ασκήσει το κορμί αλλά και το πνεύμα του.

Πέρα όμως από την θετική βιολογική επίδραση των αθλημάτων σε ένα παιδί, σημαντικότερη θα μπορούσε να θεωρηθεί η βοήθεια που του παρέχουν να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ομαδικά αθλήματα. Όντας το παιδί μέρος μιας ομάδας, αναμφίβολα θα μάθει να ισορροπεί με βάση τις αναγκαιότητες της ομάδας και όχι τόσο τις προσωπικές του, θα μάθει να πειθαρχεί το εγώ του και να αποτελεί συνδετικό κρίκο μιας αλυσίδας. Θα μάθει ότι πέρα από την ατομικότητα υπάρχει και η ομαδικότητα και, το πιο απλό αλλά ίσως και πιο σημαντικό, θα γνωρίσει και άλλα άτομα της ηλικίας του με κοινά χαρακτηριστικά και καταβολές.

Μέσα από καταστάσεις και αλληλεπιδράσεις που θα δημιουργηθούν με βάση τις αθλητικές δραστηριότητες καταφέρνουν τα παιδιά, πιο πολύ από ένστικτο παρά από μια δομημένη προσπάθεια, να χτίζουν παράλληλα και τον προσωπικό κοινωνικό τους κύκλο.

Είναι λοιπόν οι αθλητικές δραστηριότητες πολλαπλής σημασίας για τα παιδιά. Από την μια πλευρά διάπλαση του σώματος και του νου και από την άλλη μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το κάθε παιδί να βρει την κλίση του, να δει πόσο εκτιμά την ατομικότητά του σε σχέση με την ομαδικότητα, αλλά και για τον γονιό ένα σημαντικό εργαλείο για να αξιολογήσει το χαρακτήρα του παιδιού του.