Επαγγελματικές Αθλητικές Ομάδες στην Κέρκυρα

Το νησί της Κέρκυρας ήταν και είναι μια από τις πιο ιστορικές βάσεις του ελληνικού αθλητισμού. Πολλά ερασιτεχνικά σωματεία δημιουργήθηκαν ακόμη και τον περασμένο αιώνα και έχουν χτίσει μια μακρόχρονη ιστορία προσφέροντας εκπαίδευση και χαρά σε πολλές γενιές Φαιάκων.

Γ.Σ.Κ. ΒΥΡΩΝΑΣΚαθώς οι ανάγκες του σύγχρονου αθλητισμού έχουν αλλάξει και οι απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται πολλά από αυτά τα σωματεία, μετατράπηκαν σε επαγγελματικά απασχολώντας σε μόνιμη βάση μεγάλη μερίδα του αθλητικού προσωπικού του νησιού. Οι δομές έχουν αλλάξει, έχουν γίνει πιο σοβαρές και η προσπάθεια είναι πάντοτε να παρέχεται αθλητισμός υψηλού επιπέδου, χωρίς όμως παράλληλα να χάνεται ο χαρακτήρας του «ευ αγωνίζεσθαι» καθώς και όλα τα στοιχεία που έκαναν για πολλά χρόνια τον κερκυραϊκό αθλητισμό, πρότυπο σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Σε μια προσπάθεια να απαριθμηθούν μερικά από τα πιο σημαντικά σωματεία στο χώρο του κερκυραϊκού επαγγελματικού αθλητισμού, θα προσπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του σε πιο άθλημα ανήκουν και θα τα παρουσιάσουμε κυρίως με βάση τη βιωσιμότητά τους και την απήχησή τους στο κοινό των σπορ του νησιού.

Σημαντική πρέπει να είναι η αναφορά στις δύο ποδοσφαιρικές ομάδες του νησιού, τον Α.Ο. Κερκύρας και την Κασσιόπη που πρόσφατα συνενώθηκαν για να σχηματιστεί η ΠΑΕ Κέρκυρας, μια από τις πιο οικονομικά εύρωστες και σωστά δομημένες ομάδες στην ελληνική ποδοσφαιρική επαγγελματική κατηγορία.

Στο χώρο του μπάσκετ ξεχωριστή θέση έχουν ο Κερκυραϊκός και ο Φαίακας, που παρότι δεν αποτελούν μέλη της πρώτης τη τάξη εθνικής επαγγελματικής κατηγορίας, αποτελούν σημαντικά μέλη της ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) και μεγάλες πηγές ταλέντων που τροφοδοτούν εδώ και πολλά χρόνια τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας.

Πέραν των ανωτέρω σημαντική θα ήταν η αναφορά στις ομάδες κρίκετ του νησιού, μοναδικές για τη δομή τους και χτισμένες σε επαγγελματικά πλαίσια, με σημαντικότερες τις:

  • Γ.Σ.Κ. ΒΥΡΩΝΑΣ,
  • Α.Ο. ΦΑΙΑΞ,
  • Α.Ο.Κ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ και
  • Α.Ο.Κ. ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλος συνοψίζοντας τα υπόλοιπα αθλητικά, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη σημαντικότητα της λειτουργίας ομάδων όπως το Corfu Diving Centre, ως πρότυπο κέντρο θαλασσίων καταδύσεων, τον Ιππικό Όμιλο Κέρκυρας, αλλά και τους Ναυτικό και Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κέρκυρας που με έναν αξιοζήλευτο στόλο σκαφών προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της ελληνικής ιστιοπλοΐας, αλλά και στον κάθε ενδιαφερόμενο.