Αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά: Γιατί να επιλέξετε το σκουός

Sports activities for children squashΣτο άκουσμα και μόνο του αθλήματος του σκουός, το μυαλό των περισσοτέρων θα πήγαινε σε ένα άθλημα για λίγους, σε μια ελιτίστικη δραστηριότητα που δεν ταιριάζει στον πολύ κόσμο. Η έκπληξη φυσικά θα ήταν πολύ μεγάλη για όλους μας, αν μαθαίναμε πως το σκουός, ως τυπικό άθλημα εσωτερικού χώρου, γεννήθηκε στις αγγλικές φυλακές πριν πολλές δεκαετίες.

Γιατί όμως να οδηγήσουμε τα παιδιά μας σε ένα τέτοιο άθλημα;

Η πρώτη απάντηση είναι και η πιο εύλογη. Είναι εύκολο να μάθει κάποιος σκουός. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με το συγγενικό τένις είναι πολύ πιο εύκολο.Το κάθε παιδί μπορεί εύκολα να καταλάβει την λογική του σκουός και μετά τις δύο τρεις πρώτες φορές να μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως και παράλληλα να αρχίσει να γυμνάζεται. Καλό είναι κάποιο παιδί που θα πρωτοξεκινήσει να παίζει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα φυσικά και με την ηλικιακή του κατηγορία.

Σε μια άλλη λογική, σε αντίθεση με τα ομαδικά αθλήματα, το σκουός, ως ένα σπορ γρήγορο και βασιζόμενο σε γρήγορα αντανακλαστικά, αποτελεί μια πολύ καλή εξάσκηση της σκέψης και της αντίληψης του παιδιού, το οποίο σε κλάσματα δευτερολέπτου καλείται να πάρει αποφάσεις και να καθορίσει τις κινήσεις του.

To σκουός, επίσης, είναι ένα από τα αθλήματα με πολύ υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, ένα άθλημα που απαιτεί ταχύτητα, εκρηκτικότητα και δύναμη, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα άθλημα υψηλής ανάγκης για εκγύμναση. Για ένα παιδί που θα συμμετάσχει σε έναν 60άλεπτο αγώνα, οι ανάγκες σε θερμίδες κυμαίνονται ανάμεσα σε 700 με 1.000.

Έτσι λοιπόν ένα παιδί που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με το σκουός, αναγκαστικά θα μπει σε μια λογική εκμάθησης του σημαίνει καλή και σωστή αθλητική διατροφή. Ιδιαίτερης σημασίας στη διατροφή του κάθε νεαρού αθλητή είναι η επαρκής ενυδάτωση. Συνεπώς είναι απαραίτητο ο νεαρός αθλητής να μαθαίνει να φροντίζει για την καλή ενυδάτωσή και αναπλήρωση των απωλειών ενέργειας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε του προπόνηση, ή αγώνα καθώς επίσης και στο σύνολο της ημέρας του εντός ή εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων.